Usikkerhedens frihed

Hvis du er usikker på, hvad du gerne vil eller godt kan lide, kan du måske fristes til at gøre eller vælge det, du tror, de andre vil kunne lide – men lad være!

Sagen er, at du ikke helt kan vide, hvad de andre kan lide, så ud over at være usikker på, hvad du selv kan lide, gør du nu også dig selv usikker på, om du nu også får valgt præcis det, de andre kan lide – så fra at være usikker er du nu dobbelt usikker!

Den usikkerhed kan de andre mærke – lidt eller meget, bevidst eller ubevidst – men de har ikke grund til at tro andet, end at du gør og vælger noget, du kan lide, så i et forsøg på at få dig til at føle dig sikker, bekræfter de sandsynligvis dit valg. Det kunne være ved at sige, at de kan lide det, du har valgt, måske uden helt at kunne – enten fordi de høfligt reagerer mere på din usikkerhed end dit valg eller simpelthen fordi de håndterer deres egen usikkerhed ved at bekræfte dig.

På den måde går usikkerhed går nemt i selvsving og det bliver en ond cirkel: Du gør, hvad du gør, for at please andre og de gør så, hvad de gør, for at please dig, så når du pleaser dem, pleaser du indirekte dig selv – bortset fra at du lige netop ikke gør det, fordi du ikke stod ved dig selv fra start…

Når dette spil ruller gør alle pludselig en hel masse uden at nogen egentlig tager stilling til, om det var sådan, det var bedst og rarest at være sammen – om det egentlig var godt og rart for nogen?

På den måde kan alle blive væk fra hinanden i forsøget på at gøre alle glade – men hvem er alle? Ingen!

Usikkerhed fortæller dig, hvad der er vigtigt for dig, hvad der virkelig betyder noget – så selvfølgelig er der noget på spil, men lad ikke det stoppe dig i at sætte dig i spil. Din usikkerhed er selve nøglen til det, du gerne vil have – finder du modet til at trodse den, modet til at gøre det, du drømmer om, selv om du er usikker, selv om du føler at du sætter dig selv på spil, selv om du ikke føler dig parat, så reagerer andre på det: Pludselig er der også plads til deres usikkerhed, pludselig kan de også se modet som en mulighed, pludselig tør de også gribe efter det, de drømmer om – og pludselig bakker de dig op, fordi de kan genkende deres mod i dit!