Vend vrangen ud på musen

Kontorarbejde er en ekstremsport, som kræver sit af kroppen. Dette gælder ikke mindst, hvis man bruger en mus – hånden, armen, skulderen, ja, hele kroppen bliver øm og træt, hvis man bruger den længe ad gangen.

Logitech Wireless Tracksball M570Heldigvis opdagede jeg for år tilbage et alternativ til musen, nemlig en såkaldt trackball, og siden da jeg ikke haft antydningen af den slags problemer. Over år og dag har jeg anbefalet den til mange venner og kolleger, som har klaget over problemer med muse-arm. De, der prøver, går aldrig tilbage: smerterne forsvinder nærmest straks og arbejdet flyder nemmere end nogensinde, time efter time, dag efter dag. Selv kunne jeg aldrig finde på at bruge andet – og når jeg skal hjælpe andre med deres computer, så tager jeg min trackball med. Jeg undrer mig ærligt talt over, at så mange stadig bruger mus: Trackball’en får min helt entydige og uforbeholdne anbefaling.

Det er nemt at gennemskue, at musen er ergonomisk fejlkonstruktion, simpelthen. Musen tvinger én til at bruge store muskler til små bevægelser, så for at bruge musen præcist, er man nødt til at spænde op i arm og skulder for at tæmme kræfterne. Trackball’en vender dette om, så fingrene laver de små præcise bevægelser – som de netop er beregnet til – mens de store muskler i arm og skuldre kan slappe helt af.

Hvis man er vant til at arbejde med en mus, så tager det typisk et par dage at vænne sig helt til trackball’en. Den er nu meget nem at bruge – blot skal man lige slippe refleksen med køre rundt med hele trackball’en, som var den en mus. Når den refleks er sluppet, er der ingen vej tilbage – kun nødigt bruger man mus igen.

[ Logitech Wireless Trackball M575 | Forhandlere og priser ]
[ Logitech MX Ergo Trackball | Forhandlere og priser ]

[socialshare]